program 2010

7. 11. ne 19.00 | Národní divadlo
STAATSSCHAUSPIEL DRESDEN
ZLATÝ KOŘENÁČ, E. T. A. Hoffmann
Režie Sebastian Baumgarten
V Drážďanech doby biedermeieru převrhne o svátku Nanebevzetí mladý student Anselmus staré trhovkyni koš s jablky - a pak už nic není jako dřív. Student se zamiluje do modrých očí hada, který je ovšem ve skutečnosti dcerou podivínského archiváře Lindhorsta. Vzniká pestrá, výrazná a fascinující směsice reality a fantazie. Temná romantika působí v Baumgartenově režii spektakulárně a velice zábavně.
Gesamtkunstwerk složený z opery, filmu, činohry, zábavy a mnoha, mnoha kouzel!
8. 11. po 17.00, 20.00 | Divadlo v Řeznické
9. 11. út 17.00
THEATER AM NEUMARKT, CURYCH
BIOGRAFIE: HRA, Max Frisch
Režie Barbara Weber
Jak by to bylo teď, kdybych se byl v určitém okamžiku rozhodl jinak? Biografie: hra přináší poznatky o nutkání opakovat chyby a o tom, čemu říkáme svoboda. Max Frisch, velký švýcarský spisovatel, dává přímé a hrozivé odpovědi. Také sníte o změně toho, co jste už prožili?
Tato inscenace vám změní život!
9. 11. út 20.00 |Divadlo Komedie
KASEMATTENTHEATER, LUXEMBURG
TUCHO A K.
Marc Limpach a Germain Wagner, hudba Judith Lecuit
Kurt Tucholsky a Franz Kafka, dva vystudovaní právníci, židovští spisovatelé německého jazyka - jejich díla by snad nemohla být rozdílnější: jeden z nich satirik, autor kabaretů, textař, romanopisec, lyrik a společenský kritik, ten druhý velký osamělý bolestín literární moderny. Oba však Bohem nadaní, otevření a vášniví pisatelé dopisů.
Stejná témata pro dva různé hlasy!
(bez překladu)
CENA JOSEFA BALVÍNA
10.11. st 19.00 | Nová scéna Národního divadla
NÁRODNÍ DIVADLO, PRAHA
CO SE STALO, KDYŽ NORA OPUSTILA MANŽELA
aneb OPORY SPOLEČNOSTÍ, Elfriede Jelinek
Režie Michal Dočekal
Když za sebou Ibsenova Nora zavírá dveře, aby se vymanila z měšťáckého vězení, není jisté, kam se vlastně vydá. U Jelinekové Nora skončí ve světě továren a kapitálu dvacátých let. Co najde při svém hledání identity, sexuality a profesní realizace?
Jedna z největších inscenací české divadelní sezóny!
(v češtině, s německými titulky)
11.11. čt 19.00 | Činoherní klub
PAVEL LANDOVSKÝ
Z ČINOHERÁKU DO BURGTHEATERU
Legendární postava českého divadla i filmu, autor mnoha dramatických textů nezatají nic ze svých hereckých začátků a posléze velkého úspěchu v pražském Činoherním klubu, otevřeně hovoří o dobývání Vídně, o emigraci a návratu domů, do Prahy. Pozoruhodný život bouřliváka ve vlastním podání.
Zažijte večer s legendami českého a rakouského divadla!
(v češtině, se simultánním překladem do němčiny)
12.11. pá 19.00 |Nová scéna Národního divadla
JOSEF HADER
HADER HRAJE HADERA
Josef Hader je bezpochyby jedním z nejúspěšnějších kabaretiérů v Rakousku. Ve všech jeho postavách se najde kousek Hadera. A navíc: kousek Rakouska. Kousek člověka. Kousek z každého z nás, ale ani jeden, který by se jen vysmíval ostatním. Nebo jen Josefu Haderovi. Hader si půjčuje postavy, jejichž pomocí vypráví o zcela normálním šílenství lidské každodennosti. O sobě, o umění, o kabaretu. Což zní nebezpečně. A také to nebezpečné je.
Salvy smíchu! Kultovní kabaretiér!
13.11. so 17.00, 20.00 | Divadlo Archa
THALIA THEATER,  HAMBURK
AMERIKA, Podle románu Franze Kafky
Režie Bastian Kraft
Už na začátku 20. století popisuje Kafka jasnozřivě postavu „vyhnance“ – vyhnaného rodiči, vyhnaného z Evropy. Příběh bezdomovce, pro kterého se Amerika nestane zaslíbenou zemí. Líčením světa moderny v nás Kafka vyvolává rozpomínání a údiv, že všechno to, co chápeme jako normální, tu je teprve odnedávna. Kafkův román jako fantasma pro jediného herce.
Na letošním mnichovském festivalu „radikal jung“ získala Amerika jak cenu publika, tak kritiky!
13.11. so 18.00 | kdesi v Rudolfinu
14.11. ne 15.00, 19.00
SCHAUSPIELHAUS CURYCH
RECHNITZ (ANDĚL ZKÁZY), Elfriede Jelinek
Režie Leonhard Koppelmann
Jelineková ve svém textu, označeném za „Hru roku 2009“, poukazuje na to, že není možný mír, dokud zůstávají nepotrestány zločiny minulosti. V působivé inscenaci se publikum vydává na cestu. V Curychu z divadla Pfauen při každém představení na jiné místo, v Praze se diváci sejdou ve vestibulu koncertního sálu Rudolfina – kde se kdysi se sobě rovnými setkával i Reinhard Heydrich…
Zažijte jedinečnou inscenaci ve specifických prostorách pražského Rudolfina!
15.11. po 19.00 | Divadlo na Vinohradech
STAATSSCHAUSPIEL DRESDEN/SCHAUSPIEL HANNOVER
LULU
Podle monstrózní tragédie Franka Wedekinda a opery Albana Berga
Režie David Marton
Lulu je femme fatale, žena-dítě, mladá žena, děvka, smyslná milenka a múza umělců. U Wedekinda je projekcí tajných přání, která ovšem i nahání strach, u Berga je to mladá dynamická hrdinka velkoměsta. Obě se nyní setkávají v inscenaci Davida Martona a přidává se k nim dokonce i třetí Lulu.
Hudební inscenace roku 2009!
16.11. út 16.00 | Goethe Institut
Prof. Dr. Phil. Hajo Kurzenberger
HERECTVÍ NA MEDIÁLNÍCH SCÉNÁCH | Přednáška
Metafora světa jako jeviště je samozřejmě stejně aktuální jako stará. Zaměřme se na nové, dnešní funkce diváka, stejně jako na rozdílné představy a praktiky herectví a hereckého umění, které odpovídají dnešní době a žijí vedle sebe, a samozřejmě na interakci mezi hercem a divákem, která teprve dělá divadlo divadlem. Zabývejme se těmito otázkami i na jiném terénu, a sice na fotbalovém stadionu. Další oblastí našeho zájmu bude divadlo v politice.

Také potřebujete herectví ve své profesi?

VSTUP VOLNÝ!

17.11. st 19.00 | Divadlo na Vinohradech
DEUTSCHES THEATER, BERLÍN
LÁSKA A PENÍZE, Dennis Kelly
Režie Stephan Kimmig
David potřebuje lásku, ale v cestě mu stojí minulost. David je vdovec a vlastně ani není vrah… Jeho žena je posedlá nakupováním. Veškerá terapie selhala, Jess musí nakupovat jako o život. Ale peníze nestačí a láska také ne.
Pozváno na Berliner Theatertreffen 2010!

OFF-PROGRAM | STUDIO ŠVANDOVA DIVADLA
Scénická skica v rámci projektu 8-at-8

10. 11. st, 20:00 | Studio Švandova divadla
PRINCIP CHAOSU, Oliver Kluck
Regie: Martina Schlegelová

Hra „shooting star“ německého divadla, dramatika Olivera Klucka, letošního laureáta prestižní Kleistovy ceny pro mladé dramatiky. Hra v roce 2009 získala hlavní dramatickou cenu na festivalu Theatertreffen v Berlíně a v Berlíně také měla světovou premiéru na jaře 2010. 
Je nám třicet, mluvíme pěti jazyky a nemáme žádné iluze. Principem našeho života je chaos. Zvykli jsme si. V chaosu jsme dobří. Jde nám to. Nevěříte?
Hra plná kousavé sebeironie a ostré provokace vypovídá o životních principech dnešních třicátníků.
(Scénická skica v českém jazyce s německými titulky)
Překlad hry podpořil Goethe-Institut Prag.