Schaubühne am Lehniner Platz, Berlin
podle románu Didiera Eribona:

Návrat do Remeše

4. 12. sobota 20:00 – 23:59

Režie Thomas Ostermeier
on-line / přenos skončil
Díky partnerům festivalu můžete zhlédnout tuto inscenaci zdarma. Video bude k dispozici na této stránce.
© Všechna práva vyhrazena

Hrají: Amewu Nove, Isabelle Redfern, Christian Tschirner

 

Z důvodu aktuální pandemické situace odřekla Schaubühne am Lehniner Platz Berlín účast na letošním ročníku festivalu. Připravujeme ale pro Vás digitální verzi inscenace s českými titulky, kterou nabídneme ke streamování v sobotu 4. 12. mezi 20. hodinou a půlnocí.

Nahrávací studio. Herečka namlouvá text. Od zvukového pultu jí dává pokyny režisér. Společně pracují na hlasovém záznamu souběžně běžícího filmu. Jedná se o dokumentární esej s názvem Návrat do Remeše, o filmovou adaptaci stejnojmenné knihy francouzského sociologa Didiera Eribona. Hlavním hrdinou filmu je sám autor, který se vydává na jakousi vzpomínkovou cestu. Ve směsici osobní zpovědi a sociologické analýzy podává Eribon zprávu o svém opětovném setkání s rodným městem a rodinou, kterou celá desetiletí, kdy působil jako intelektuál v Paříži, jakoby neviděl nebo nechtěl vidět. Střet s vlastní minulostí ho zároveň konfrontuje se slepými místy společenské současnosti: s brutálními mechanismy exkluze, jaké používá ta buržoazie, k níž nyní patří on sám, a také s realitou kdysi komunistické dělnické třídy, která se opomíjená a nikým nezastupovaná utíká do náruče pravicových populistů z Národní fronty. Jak k tomu mohlo dojít? Jaký podíl na tom má levice, jaký podíl má on sám jako intelektuál, který popírá svůj původ? A jaká je cesta ven? Těmito otázkami se Eribon zabývá, když se ve filmu vydává po svých remešských stopách. Tyto otázky ovšem při dokončování filmu nemohou pustit z hlavy ani režisér a herečka, což nakonec vede ke konfliktu, který podrobí zkoušce celý projekt, považovaný za dávno ukončený. Režisér a herečka tu zároveň objevují skryté stránky vlastních životopisů.

V inscenaci Návrat do Remeše představuje Thomas Ostermeier poprvé v němčině jevištní verzi Eribonova textu, který se od svého vydání stal čímsi jako klíčovým dílem pro pochopení současné společnosti.

S českými titulky.

Webové stránky inscenace: Schaubühne - Rückkehr nach Reims

Foto: David Baltzer / bildbuehne.de