Přednáška:

Stefan Zwicker: Mučedník a smrt jako oběť

3. 12. pátek 18:00 – 19:00

Eliadova knihovna – Divadlo Na zábradlí
Anenské náměstí 5, Praha 1  
mapa

Krutá smrt upálením jako forma svědectví má téměř nepředstavitelný symbolický účinek. Člověku se vybaví Jana z Arku, Jan Hus nebo Jan Palach.

K dramatické sebevraždě po vzoru Jana Palacha (a na stejném místě) došlo v roce 2003, kdy se na Václavském náměstí upálil osmnáctiletý student techniky Zdeněk Adamec. V dopise na rozloučenou zveřejněném na internetu svůj čin prezentoval jako reakci na "takzvaný demokratický systém", v němž rozhodují peníze a moc, a šířil různé konspirační teorie. Navzdory údajným následným činům a výzvě protestního hnutí Děkujeme, odejděte! se pak na Adamce víceméně zapomnělo – až do roku 2020, kdy mu nositel Nobelovy ceny Peter Handke věnoval dramatickou scénu – premiéru měla v roce 2020 v Salcburku. Česká premiéra v pražském Divadle Na zábradlí v režii D. D. Pařízka naznačuje opětovné zkoumání tohoto činu.
Přednáška se nebude zabývat ani tak Adamcovým případem, jako spíše předáváním obrazu tohoto konkrétního mučedníka na různých příkladech, ale také jeho propagandistickým potenciálem.

Dr. Stefan Zwicker M.A., nar. 1969, historik a literární vědec, dlouholetá badatelská a pedagogická činnost v Německu a v České republice, četné publikace mj. na téma paměťová kultura; sport a společnost; německo-české vztahy; občanská společnost, aktuálně: Národní mučedníci: Albert Leo Schlageter a Julius Fučík. Hrdinský kult, propaganda a kultura vzpomínání. Praha 2021: Academia

Jen v němčině.

Vstup volný.