program 2007

PROLOG 3. 11. so, Divadelní výlet – MÜNCHNER KAMMERSPIELE
TŘI SESTRY – Anton Pavlovič Čechov (bez překladu)
Režie: Andreas Kriegenburg
pozváno na Berliner Theatertreffen 2007!

„Do Moskvy! Do Moskvy!“, toto zvolání tří sester dobylo všechna velká jeviště, vždyť také popisuje touhu po lepším životě. Mnichovská inscenace podtrhuje nejen snivou melancholii, ale i ironický humor předlohy.

8. 11. čt, NÁRODNÍ DIVADLO
MALÁ HUDBA MOCI – Pavel Kohout
Režie: Michal Dočekal
světová premiéra
Stavovské divadlo

V několika málo minutách mezi automobilovým neštěstím a jeho vyústěním spustí mozek řidiče barvitou přehlídku jeho života. Zažíváme s ním ještě jednou období šedesátých až devadesátých let minulého století, svět rozdělený železnou oponou, v němž byli všichni naivní idealisté využíváni k mocenským politickým hrám. Osudový kabaret složený z komických a tragických výstupů upadá do horečnatého snu.

9. 11. pá, RIMINI PROTOKOLL
Karel Marx: KAPITÁL, první svazek – Helgard Haug / Daniel Wetzel
Vyznamenáno Mülheimskou dramatickou cenou 2007!
Laterna Magika

Žádná jiná kniha neanalyzuje tak stěžejně zákony trhu, pracovní procesy a utváření hodnot – a tím také zboží zvané člověk. Pro slavný soubor Rimini Protokoll je to dramatický text, jehož sedm pečetí může být zlomeno jen za pomocí osmi lidí, kteří spolu s tímto dílem, pro ně a v něm žili. Na jevišti stojí osm našich současníků nalezených během náročného procesu rešerší, kteří otvírají "Kapitál" se vším, co k tomu patří.

10. 11. so, SCHAUSPIELHANNOVER – koprodukce NÁRODNÍ DIVADLO
PROBUZENÍ JARA! – Frank Wedekind / Nuran David Calis
Režie: Nuran David Calis
s Rafelem „Spax“ Szulcem, jedním z nejlepších freestylových rapperů Německa
Národní divadlo

„Chci vyprávět příběhy, které se dotýkají lidí, chci se dostat k jejich pocitům,“ vyjádřil se Nuran David Calis ke své práci. Ve vlastním svěžím a dojemném zpracování takzvané „Tragédie dětí“ se orientuje na životní skutečnost dnešních mladých – na jejich touhy a těžkosti, strachy a přání, jejich jazyk a hudbu.

11. 11. ne, 11.00 a 15.00, HANDGEMENGE
KRÁLOVSKÁ CESTA KOLEM SVĚTA – Annette Wurbs / Peter Müller
Režie: Peter Müller
magické stínové divadlo pro děti i dospělé
Divadlo Minor

Jeden král, jedna žena, potřeštěný lid, konve, deštníky a mimořádně zvláštní příběh. Ten příběh se odehrává v takové jedné zvláštní zemi… Surreálná, dobrodružná cesta kolem poloviny světa, přes šedesát účinkujících, extravagantní figurální a světelná technika.

11. 11. ne, KLAUS MARIA BRANDAUER
SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ – William Shakespeare
Režie: Klaus Maria Brandauer
Divadlo Hybernia

Sen noci svatojánské pro čtyři ruce a jediného herce uvádějí Klaus Maria Brandauer a klavírní duo Grau-Schumacher. Brandauer vklouzává s naprostou samozřejmostí do všech rolí, Andreas Grau a Götz Schumacher ho brilantně doprovázejí. Rozezní se znamenitá Mendelssohnova hudba, Brandauer virtuózně ovládá mluvený projev a nechává ho souznít s hudbou, která před našima očima plasticky kreslí Shakespearovy mýtické světy.

12. 11. po, GUY HELMINGER
ČTENÍ
Divadlo Viola

Lucemburský autor čte ze své povídkové knihy Pokaždé chybí něco a z právě vydaného románu Zítřek už byl.

13. 11. út, DIVADLO KOMEDIE Nositel ceny MAX
SVĚTANÁPRAVCE – Thomas Bernhard
Režie: Dušan D. Pařízek
hlavní představitel Martin Finger byl vyznamenán Cenou Alfréda Radoka 2006 za nejlepší mužský herecký výkon
Divadlo Komedie

Světanápravce je jednou z nejlidštějších postav slavného dramatika Thomase Bernharda a patří do kategorie velkých mizantropů. Je samolibý, tyranizuje kohokoli, s nemilosrdným humorem glosuje všechny a všechno, přičemž nešetří hlavně své nejbližší okolí. A právě zde, v nejužším rodinném kruhu, svede svůj poslední boj: duel s životní družkou – svým „nepostradatelným zlem“.

14. 11. st, MÜNCHNER KAMMERSPIELE
VÍRA NADĚJE LÁSKA – Ödön von Horváth
Režie: Stephan Kimmig
Divadlo Hybernia

Víra naděje láska je lakonický tanec smrti: příběh dívky bez prostředků v pohádce, která se nazývá kapitalismus. Víra v milostivého Boha je marná, láska také není nebeská, ale vykalkulovaná záležitost, a naděje na změnu a lepší časy se ukazuje být čistou iluzí. Jakou hodnotu má člověk, když nemá peníze, ani platné dokumenty?

16. 11. pá, THEATRE D’ESCH
DENÍK ANNY FRANKOVÉ
Režie: Charles Muller
Scénické čtení - hosté z Lucemburska
Divadlo Komedie

Deník Anny Frankové se stal prvořadým dokumentem genocidy Židů za 2. světové války, ale i symbolem neotřesitelné vůle jednotlivce přežít. Stal se světoznámým, četly jej milióny, byl zfilmován v Hollywoodu a uváděn jako divadelní hra na Broadwayi a dodnes neztratil nic ze svého hlubokého humanismu a stále aktuálního angažmá pro toleranci a za potírání jakéhokoliv útlaku a segregace. „…A přece, když se podívám k nebi, myslím si, že se všechno zase v dobré obrátí.“, zapsala si Anne Franková do svého Deníku.

17. 11. so, 15.00 , Dixon a Heidi
JISTĚ PŘIJDE I KOUZELNÍK
Divadelní sál Boccaccio, Grand Hotel Bohemia, Králodvorská 4, Praha 1

Kouzelnictví a magie je svět sám pro sebe. Dixon a Heidi patří k nejvytíženějším umělcům v tomto oboru. Vystupují na velkých scénách i soukromých večírcích, umí „okouzlit“ malé i velké návštěvníky.

18. 11. ne, THEATER IN DER JOSEFSTADT
MŮJ NESTROY – Peter Turrini
Režie: Herbert Föttinger
první provedení
Stavovské divadlo

Přes den zkoušeli, a skoro každý večer společně stáli na jevišti. Jak vypadá vztah dvou divadelníků, který bezpochyby utvářela láska a nenávist, sbližování a odmítání, a to při společné práci? „Komedie nebo tragédie? Asi to bude tak, jak je to s mými hrami už čtyřicet let: obojí zároveň, komedie a tragédie.“ (Peter Turrini)

Změna programu vyhrazena – Není-li uvedeno jinak, začínají všechna představení v 19.00 hodin a budou simultánně překládána.

TŘI SESTRY
MALÁ HUDBA MOCI
Karel Marx: KAPITÁL
PROBUZENÍ JARA!
KRÁLOVSKÁ CESTA KOLEM
SVĚTA
SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ
GUY HELMINGER
SVĚTANÁPRAVCE
VÍRA NADĚJE LÁSKA
DENÍK ANNY FRANKOVÉ
JISTĚ PŘIJDE I KOUZELNÍK
MŮJ NESTROY