program 2008

Prolog | 29. 10. - 18:00
ČTENÍ F. MAYRÖCKER, B. GRÖGEROVÁ
Divadlo Viola

Dvě znamenité dámy experimentální poezie na pražském jevišti! Friederike Mayröcker, jedna z nejvýznamnějších současných rakouských lyriček a autorka rozhlasových her, žila a tvořila téměř 50 let s Ernstem Jandlem. V Praze se setká s Bohumilou Grögerovou, vynikající českou překladatelkou a autorkou, která spolu s Josefem Hiršalem utvářela podobně kongeniální pár jako Mayreckörová/Jandl.

Zahájení 31.10. | Berliner Ensemble
v koprodukci s Národním divadlem
31.10. - 19:00, 1.11. - 17:00
ŽEBRÁCKÁ OPERA - B. Brecht, K. Weill
Režie: Robert Wilson
Stavovské divadlo

Žebrácká opera a BE – Robert Wilson a Bertolt Brecht, Mackie Messer a Měsíc nad Sohem… Robert Wilson režíroval právě v tom divadle, kde se před osmdesáti lety odehrála světová premiéra světoznámého Brechtova díla z mládí. Jonathan Peachum provozuje mimořádně kvetoucí živnost s vybavením pro žebráky, obchod s „nejchudšími z chudých“ jde velmi dobře. Dozví se ale, že jeho dcera Polly si tajně vzala gangsterského bosse Mackie Messera… Mág režie Robert Wilson v Praze! Nechte se unést mrazivou obžalobou, brilantními herci a skvělými songy!

Münchner Kammerspiele
2.11.
MANŽELSTVÍ MARIE BRAUNOVÉ - R. W. Fassbinder
Režie: Thomas Ostermeier
Divadlo na Vinohradech

Manželství Marie Braunové, 38. film v krátkém životě Rainera Wernera Fassbindera, učebnice německé poválečné kultury, je ‚milostným příběhem dvou lidí, který trvá tak dlouho proto, že se nenaplní‘. Jako většina ostatních, usiluje i Marie především o ekonomický úspěch a materiální blahobyt, což se jí také daří. Svět citů se však neřídí zákony ekonomie…
Přizváno k letošnímu Berliner Theatertreffen!

Lunatiks
3.,4.,5. 11.
livingROOMS
hra v různých soukromých bytech

livingROOMS je hrou na téma největšího německého mystéria: útulnosti. Co vlastně znamená domov? Kde začíná soukromá sféra? A co se stane, když do ní pronikne někdo cizí? Začne si váš byt žít vlastním životem? Užijte si interaktivní divadlo ve vašem vlastním bytě!

Pražské komorní divadlo - Cena MAX
5.11.
NADVÁHA, NEDŮLEŽITÉ: NEFOREMNOST - W. Schwab
(v češtině, s překladem)
Režie: Dušan D. Pařízek
Divadlo Komedie

„Rodíme se díky ptákům, ale neumíme létat…" – v německy mluvících zemích dnes již zavedený slovní obrat pochází ze hry Nadváha, nedůležité: Neforemnost, kterou se Werner Schwab prosadil jako dramatik. Dějištěm je klasický středoevropský hostinec, kde zdánlivě obyčejní lidé nevšedním způsobem hovoří o ne zcela všedních věcech. Evropská poslední večeře právě začíná – geniální komedie rakouské bestie mezi dramatiky!

Pražské komorní divadlo - Cena MAX
6.11.
PROCES - F. Kafka
(v češtině, s překladem)
Režie: Dušan D. Pařízek
Divadlo Komedie

Přes zatčení v den svých třicátých narozenin se bankovní prokurista Josef K. smí volně pohybovat. Marně se snaží zjistit, z čeho byl obviněn a jak by se mohl bránit. Právě tak nekonkrétní jsou i soud a právo…Proces je jedním z nejvýstižnějších podobenství existence, jaká kdy byla vytvořena.

Theater Hélios
8.11. - 15:00, 9.11. - 15:00
(pro děti od 2 let, bez překladu)
ZEM, TYČ A KÁMEN
Divadlo DISK

Hra pro nejmenší divadelní začátečníky! Loutkoherec a hudebník zkoumají možnosti hry, které se skrývají v obrovské hromadě země. Půda se stává nalezištěm příběhů a zvuků, v úzkém spojení hry a hudby vznikají obrazy bytí a zániku, kruh života. Velmi smyslová zábava nejen pro malé diváky!

UELI JÄGGI
7.11.
čtení z textů Friedricha Glausera
(bez překladu)
Divadlo Komedie

Legendární švýcarský herec ze souboru Christopha Marthalera, známý z mnoha filmových a televizních rolí a mimo jiné také „Herec roku“, čte z textů nově objeveného předválečného autora. Ve skvělém podání Ueli Jäggiho budeme v Praze moci uvítat „švýcarského Simenona“ Friedricha Glausera.

ANDRÉ JUNG
8.11.
Čtení JANDL JINDE, JELINEK. JUNG
(bez překladu)
Divadlo Komedie

Lucemburčan André Jung už odehrál více než stovku rolí. Dvakrát byl časopisem „Theater heute“ zvolen nejlepším hercem roku. Loňský „preparátor“ z Horváthovy Víry, naděje, lásky bude letos recitovat texty jazykového mistra Ernsta Jandla se stejnou vervou, jako kdysi autor sám.

Burgtheater Wien
9.11.
MNOHO POVYKU PRO NIC - W. Shakespeare
Režie: Jan Bosse
Národní divadlo

Muži se vracejí z války zpět do „domácího ráje“, v němž si ženy zatím celkem dobře vystačily bez muže po svém boku. Pánové se cítí být cizí ve světě, kde se najednou nebojuje meči o vítězství, ale slovy o city. Velká podívaná, jiskřivě drzé dialogy. Více než skvostná komedie z jednoho z nejvýznamnějších jevišť Evropy!

DOPROVODNÝ PROGRAM

Divadlo Letí, Švandovo divadlo, DILIA a Goethe-Institut
SCÉNICKÉ SKICI 8V8 (česky bez překladu)

7. 11. - 21.00
ŘÍŠE ZVÍŘAT - Roland Schimmelpfennig
Režie: Susanna Chrudina, Martina Schlegelová
Švandovo divadlo

8. 11. - 21:00
OŠKLIVEC - Marius von Mayenburg
Režie: Daniel Přibyl, Martina Schlegelová
Švandovo divadlo


Není-li uvedeno jinak, začínají všechna představení v 19.00 hodin a budou simultánně překládána.

Změna programu vyhrazena.

ŽEBRÁCKÁ OPERA
MANŽELSTVÍ
MARIE BRAUNOVÉ
livingROOMS
NADVÁHA, NEDŮLEŽITÉ..
nadváha
PROCES
ZEM, TYČ A KÁMEN
UELI JÄGGI
ANDRÉ JUNG
MNOHO POVYKU PRO NIC