Schauspiel Köln /digital/
Ewald Palmetshofer:

Eduard II. Láska jsem já

25. 11. čtvrtek 18:00 – 21:30 koupit vstupenku

Režie Pınar Karabulut
Kino Atlas
Sokolovská 371, Praha 8  
mapa

Hrají: Birgit Walter, Nicolas Lehni, Justus Maier, Kristin Steffen, Alexander Angeletta, Nicola Gründel, Jörg Ratjen

Po smrti svého otce nastupuje na anglický trůn Eduard II. Ovšem místo aby se věnoval úředním záležitostem a sloužil lidu, jak to požaduje a vyžaduje Sněmovna lordů pod vedením rádce Mortimera, zabývá se mladý panovník výhradně záležitostmi svého srdce: hned po převzetí moci nechává přivést z vyhnanství Eduardova milence Gavestona, aby vyléčil královo zlomené srdce – k velké nelibosti nejen lordů, ale i jeho manželky Isabely.

Ta zuby nehty bojuje o své manželství, tedy i o svou moc, a společně s Mortimerem spřádá intriky, které vedou k utrpení, bojům a nakonec i k vraždě. V čele vlády nakonec sedí dítě. Při vší lásce se nakonec zase prosadí stávající sociální a vládní systém. 

Rakouský dramatik Ewald Palmetshofer vychází ze hry Christophera Marlowa Edward II. a nově přepisuje příběh odpadlického panovníka krále Eduarda II. Konflikty jednajících politických osobností přesouvá výhradně do soukromé sféry. Tady vzniká nové bitevní pole: touha a vášeň proti státu a kontrole, touha a osobní štěstí bojují proti odpovědnosti a mocenským zájmům.

Je i láska jen zboží, s kterým můžete handlovat, abyste dostali, co chcete? 

Digitálně v šesti dílech (každý díl cca 30 min.)
Doporučujeme divákům od 16 let.

S českými titulky.

Webové stránky: Schauspiel Köln - Edward II.

Foto: Ana Lukenda / Screenshot - Schauspiel Köln