1. Česko-německý kabaret
Roman Horák, Stefanie Jörgler, Markéta Richterová, Philipp Schenker:

To téma: Erika Mann?

1. 12. středa 20:00 – 21:00 VYPRODÁNO
2. 12. čtvrtek 17:00 – 18:00 VYPRODÁNO

Režie Emil Rothermel
Eliadova knihovna – Divadlo Na zábradlí
Anenské náměstí 5, Praha 1  
mapa

To téma si zvolilo za téma Eriku Mann. Byla to nejen dcera známého německého spisovatele Thomase Manna, ale i kabaretistka, herečka, spisovatelka a mnoho dalšího. Přiznáváme, že dokud jsme s tímto projektem nezačali, moc jsme toho o této vtipné, bystré a tvrdohlavé osobnosti nevěděli, a tak ji teď zkoumáme společně s naším publikem. Kdo byla tato žena, co ji zajímalo a jakým způsobem dokázala využít umění v boji proti fašismu?
Abychom se s ní formou kabaretu blíže seznámili, vycházíme z jejího kabaretního programu Pfeffermühle, který absolvoval četná turné po celé Evropě, mimo jiné i po Československu. Tenkrát chtěl její kabaret otevřít lidem oči, aby viděli, co jsou Hitler a nacisti opravdu zač. To bylo to velké zlo tenkrát, ale co by bylo velké zlo dnes? S čím bojujeme my a jak by nás mohl její kabaret v dnešní době inspirovat?

Ke kolektivu To téma se tentokrát přidali také pohybářka Stefanie Jörgler a režisér a performer Emil Rothermel. Pracujeme jak s životopisnými fragmenty, citáty z rozhovorů, knih, dopisů a z originálních textů Pfeffermühle, tak i s našimi vlastními texty, které vznikly jako reakce na životní příběh Eriky a tvorbu Pfeffermühle.
Nemáme nic než náš vlastní hlas a vlastní osobu. ...a Pfeffermühle by byla šťastná, kdyby mohla přispět malinkým, malinkým, malinkým dílkem k tomu, aby v Evropě zvítězilo uvědomění a rozum.“  (volně zkrácený a přeložený citát Eriky Mann)

Foto: Vojtěch Polák