Volkstheater Wien
Gerhart Hauptmann:

Osamělé duše

3. 12. sobota 19:00 – 21:00

Režie Soubor / Ensemble, Jan Friedrich, Kay Voges
Divadlo na Vinohradech
Náměstí Míru 7, Praha 2  
mapa
koupit vstupenku

Hrají: Stefan Suske, Anke Zillich, Nick Romeo Reimann, Anna Rieser, Frank Genser, Gitte Reppin

V době, kdy píše drama Osamělé duše, je Gerhartu Hauptmannovi, pozdějšímu nositeli Nobelovy ceny za literaturu, pouhých 27 let. V době plné sociálních zvratů zobrazuje boj jednotlivců, kteří hledají nové formy společenství, ale přesto nemohou najít cestu jeden k druhému.

Čtyři lidé nekonečně dlouho neopouštějí domov a nedokážou se vymanit ze své závislosti: Mladý akademik Johannes Vockerat vede se ženou Käthe klidný život v ústraní. V pronajatém venkovském domě s nimi žije jejich dlouholetý přítel Braun, který se snaží překonat tvůrčí krizi jako umělec, a Johannesova zbožná, ale navenek žoviální matka. Když se Johannes a Käthe nedávno stali rodiči, začala se v jejich vztahu projevovat krize: ona v mateřství nenachází naplnění, jaké jí předepisuje společnost, on přes všechnu svou osvícenost reprodukuje patriarchální struktury a dusí se v domněle ideálním světě kolem sebe. 

Domáckou izolaci náhle naruší návštěva studentky Anny Mahr z Curychu. Chce se znovu setkat s Braunem, svým starým přítelem ze studentských let, popovídat si a možná si i vyřídit staré účty. Johannes však z Annina příchodu okamžitě upadne do euforie: je tak nekonformní, světácká a navíc plná nadšení pro jeho filozofické rukopisy! Také Käthe je fascinovaná Anninou emancipovaností a pohotovostí. Jejich štěstí však má trvat jen krátce. 

Hauptmannovo drama se točí kolem dilematu svobody, lpění na tradicích, hledání nových vztahových modelů – a osobního štěstí, které si mezi všemi těmito polohami musí najít svou cestu. Přitom si klade otázky po našem způsobu soužití, které jsou aktuální i dnes: Jak velkou oběť jsme ochotni podstoupit, jak silně trvám na své seberealizaci? Jak se můžeme cítit svobodní, aniž bychom brali svobodu ostatním? A jak se můžeme odpoutat od dogmat předchozích generací, aniž bychom podvědomě opakovali jejich dynamiku?

S českými titulky.

Webové stránky inscenace: Volkstheater: Einsame Menschen

Foto: © Nikolaus Ostermann / Volkstheater