Deutsches SchauSpielHaus Hamburg
podle Williama Shakespeara:

Richard the Kid & the King

9. 11. středa 19:00 – 22:50

Režie Karin Henkel
Stavovské divadlo
Ovocný trh 1, Praha 1  
mapa
koupit vstupenku

Hrají: Lina Beckmann, Sachiko Hara, Paul Herwig, Alexander Maria Schmidt, Maik Solbach, Kate Strong, Bettina Stucky, Kristof Van Boven, Michael Weber, a také / und mit Rolf Bach, Frederik Börner, Dennis Feuerhacke, Thomas Geiger, Allan Naylor, Maximilian Posny, Inga Rumohr, Bettina Woitt, Filiz Yildirim

Byl to těžký porod. Příchod Richarda III. na svět předcházela zlověstná znamení. Bylo by snad lepší, kdyby se to dítě nikdy nenarodilo? Richardova matka, vévodkyně z Yorku, tuší zlo: syn jí od počátku připadá temný a cizí, nedokáže si ho zamilovat. A stejně tak Richard naráží na odmítání i všude jinde. Později, v mládí, se v bojích o anglickou korunu projeví jako nesmírně chladnokrevný, brutální ­­­– a úspěšný. Jsou touha po moci, bezohlednost a destruktivita důsledkem zničeného dětství? Najdeme příčiny v sociálních a rodinných souvislostech, nebo prostě pro existenci egomanů a zlých, po moci toužících psychopatů neexistuje žádné vyčerpávající vysvětlení? S Richardem III. vstupuje na scénu jeden z největších antihrdinů divadelní literatury: nestoudný, chamtivý, násilnický, ztělesnění zla par excellence. Zároveň je ovšem jasnozřivý, vtipný, pokrytecký i svůdný, je to hlavní atrakce Shakespearova kosmu. Skvěle lže, virtuózně používá ostatní jako svůj nástroj, s požitkem inscenuje sám sebe a ví, jak manipulovat lidmi. Díky takové brilantní kombinaci je tato role dodnes mimořádným hereckým úkolem.

Karin Henkel vychází ve své inscenaci z královských dramat Jindřich VI. a Richard III. S použitím textů z úpravy Toma Lanoye a Luca Percevala Do krve! (Schlachten!, uvedeno na našem festivalu v roce 2000) v překladu Rainera Kerstena se Richard the Kid zaměřuje na Richardovo dětství a rodinnou historii, na dobu před uchopením moci. Rody Yorků a Lancasterů celá léta sváděly urputné a krvavé boje o anglický královský trůn v takzvaných „válkách růží“.

Richard the King se zabývá politickým prostředím kolem proslulého panovníka. Proč všichni hrají jeho hru, i když vědí o Richardových lžích a nečistých machinacích? Jak to, že se Richardovi daří cynicky skloubit svou hlubokou nenávist vůči lidem se schopností získávat si je pro své cíle?

Shakespeare působivě ukazuje kolektivní selhání celé země a deformaci nejisté společnosti; teprve její narůstající brutalita totiž umožňuje nástup tyrana. A nás by měla znepokojovat otázka, proč vlastně sledujeme Richarda a jeho nejtemnější machinace s takovým potěšením.

Lina Beckmann získala za roli Richarda v inscenaci Richard the Kid & the King divadelní cenu NESTROY 2021 v kategorii Nejlepší herečka; byla za ni také oceněna Prstenem Gertrudy Eysoldt.

S českými titulky.

Webové stránky inscenace: 
Schauspielhaus Hamburg: Richard the Kid and the King

Foto: © Monika Rittershaus